Življenje z vitiligom

Zdravje

Ker me bele lise spremljajo že celo življenje, so zdavnaj postale del mene. Vitiliga ne skrivam, zato se dostikrat name obrnejo sotrpini z raznoraznimi vprašanji. Vedno me zaboli, ko se prav čutijo iz sporočil solze in žalost zaradi vedno novih negativnih reakcij.  To je botrovalo nastanku posta in videoposnetka, kljub temu, da to ni ravno tema o kateri z veseljem govorim.

Kaj je vitiligo?

Razlogov zakaj prenehajo delovati (ali pa enostavno umrejo) celice, ki proizvajajo melanin, je več. Lahko se aktivira zaradi izpostavljenosti kemikalijam, tudi sončne opekline so se znašle na klopi za osumljence, lahko je tudi deden ali pa se nekje zatakne in telo začne napadati samo sebe (avtoimunsko obolenje torej).

Po domače povedano, koža je ostala brez pigmenta.

Je vitiligo ozdravljiv?

Večino življenja že poslušam, da ne, a vedno pogosteje naletim na raziskavo, kjer so uspeli omiliti belino. Kaj je zanimivo? Ponavadi z večjimi dozami vitaminov (D, B, C, folna …). Počasi se bom začela spraševati, ali gre za še eno manifestacijo pomanjkanja vitaminov in mineralov v sodobni prehrani. :/

Večinoma se poslužujemo kozmetičnih preparatov za zakrivanje ali beljenje ostale kože, nekateri pa posegajo po bolj agresivnih metodah, kot je presajanje kože, kortikoteroidih in množici ne tako zdravju prijaznih tablet. Osebno se nisem odločila za nobeno možnost in tudi v primeru, da se belina pojavi na obrazu, ne bom posegala po njih. Prej bi se odločila za tetoviranje prizadetih predelov v barvo podobni barve kože v okolici.

Sama sem se odločila, da poizkusim s povečanim dodajanjem vitaminov in mineralov, a ne na blef. Laboratorijska testiranja mi povedo kakšna je koncentracija v krvi in se ravnam temu ustrezno. Redno spremljam novosti na področju, pogledam kaj objavljajo super zdravniki ala Antiage Anasan ter izkušnje sotrpinov.

SPF ali nastavljanje soncu?

Iz videoposnetka sem sicer izločila del o SPFu, ampak bom vseeno mnenje dodala v post. Jaz nekega benefita od izpostavljanje nezaščitenih belih zaplat soncu, nisem videla. Prej obratno – če redno uporabljam SPF zaščito, koža ne pordeči, ni vneta, pa tudi bele lise se počasneje širijo.
Sem nekako bolj na strani tistih, ki prizadeta območja uvrščajo med bolj rizična za nastanek kožnega raka … ne glede na to kako žalostno se to sliši. Dopuščam možnost, da se bo mogoče moj vitiligo v bodoče mogoče drugače obnašal in bom lahko ta del nekoč editirala.

Moje osebne izkušnje vas čakajo v videoposnetku, vesela pa bom, če delite vaše. <3

Na testu - toaletni papir by Teta Gabi

Previous post

Na testu: toaletni papir

Written by

Gabi Nedič

Nora testerka vsega od prehranskih dodatkov do toaletnega papirja, ki nima težav povedati svojega mnenja ... negativnega ali pozitivnega. Če iščete moje lepotne vsebine, ste na napačnem naslovu. Skrivajo se na Parokeets.com ali pa v FB skupini Ljubim kozmetiko.

Leave a Comment